Odjeljenje za ispitivanje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje

U Odjeljenju se vrše mikrobiološka ispitivanja uzoraka hrane životinjskog porijekla i hrane životinjskog porijekla; kontrola mikrobiološke čistoće površina i pribora za pripremu hrane; kontrola u proizvodnim objektima za klanje životinja, preradu i proizvodnju hrane životinjskog porijekla u cilju samokontrole tokom sprovođenja HACCP sistema.

 

Takođe se vrše parazitološka ispitivanja mesa na prisustvo larvi Trichinella spiralis.

 

Mikrobiološka i parazitološka ispitivanja vrše se akreditovanim metodama.

 

U primjeni metoda ispitivanja, Odeljenje za ispitivanje hrane životinjskog porijekla i hrane životinjskog porijekla posjeduje potrebne - odgovarajuće prostorije, kao i neophodnu opremu za izvođenje ovih ispitivanja.

 

Od 2011. godine Odjeljenje za ispitivanje hrane učestvuje u međulabaratorijskim testiranjima osposobljenosti (''proficiency testing'') organizovanih od strane evropskih laboratorija (“National Food Agency” , Upsala, Švedska).

 

Znanjem i stručnošću osoblje laboratorije učestvuje u izradi zakonskih propisa na polju kontrole bezbjednosti hrane i njihovom usklađivanju sa propisima EU.

 

 

Zaposleni u odjeljenju:

 

  • Snežana Vučinić DVM, specijalista higijene i tehnologije namirnica živ. porijekla - načelnik оdjeljenja
  • Dr Ivana Zuber Bogdanović, specijalista - inženjer tehnologije, saradnik u odjeljenju
  • Biljana Vujisić, labоratоriјski tehničar
  • Valentina Martinović, laboratorijski tehničar
  • Danijela Knežević, laboratorijski tehničar

 

Foto Galerija: